2011. gada 25. februāris

Dekoderi

Dekoderi kurus pielieto AV resīveros:


Dolby Digital ir daudzkanālu ciparu signālu formāts, kuru ir izstrādājusi Dolby Laboratories. Dolby Digital veido līdz pat 5.1 kanāli - priekšā kreisajā pusē, priekšā pa labi, centrā, aizmugurē pa kreisi, aizmugurē pa labi un papildu kanālu paredzētu tikai papildus dziļa basa skaņus efektiem ("0.1 "kanāls, kas satur basu frekvences līdz 120Hz).
Atšķirībā no analogā Dolby Pro Logic formāta, Dolby Digital galvenie kanāli visi var saturēt pilna spektra skaņas informāciju no zemākā basa līdz 22kHz. Katra kanāla signāli atšķiras viens no otra, ļaujot veidot precīzi skaņas attēlu. Dolby Digital piedāvā lielisku dinamisku diapazonu no jaudīgākajiem skaņas efektiem līdz klusākajiem, mīkstākajai skaņai, bez traucējumiem un kropļojumiem.

Dolby TrueHD ir bez kvalitātes zudumu audio kodeks, kurš paredzēts priekš augstas izšķirtspējas audio līdz 8 kanāliem. Kodeks atbalsts 24 bit līdz 192 kHz kvalitāti. Tam ir nepieciešams speciāls Dolby HD dekoderis. Tā kā rezultātā signāls ir tieši tāds pats kā oriģinālā, tas ļauj sasniegt maksimālu skaņas kvalitāti.

Dolby Digital EX tehnoloģiju spēj reproducēt papildu kanālu iegūstot to no aizmugurējā kreisā un labā kanāla. Papildus kanāls sniedz detalizētāku attēlu aiz klausītāja, lielāku dziļumu un skaņas lokalizācijas, radot 6.1 sistēmas sajūtu.

Dolby Pro Logic ll dekoders reproducē dinamisku 5.1 kanālu skaņu no 2-kanālu avota, piemēram, TV, video un CD. Dolby Pro Logic ll izmanto matricas dekodēšanas tehnoloģiju, kas ir ievērojami uzlaboja par Pro Logic. Ar Pro Logic ll, piemēram, aizmugures Surround kanāli ir stereo, nevis tikai mono ar Pro Logic, un atskaņošana aptver pilnu frekvenču diapazonu, nevis tikai līdz 7kHz ar Pro Logic. Šie uzlabojumi ļauj izbaudīt 2-kanālu avotu skaņu 5.1 kanālu skaņā.

Dolby Pro Logic IIx ir paplašinājums Dolby Pro Logic II tehnoloģijai. Dekoders spēj pārveidot stereo un 5.1 kanālu skaņu par 6.1 vai 7.1 izvades kanāliem, atkarībā no skaļruņu konfigurācijas. Dolby Pro Logic IIx nav pieejama sistēmā bez aizmugures (surround back) skaļruņiem.

Dolby Pro Logic IIz
ir balstīts uz Pro Logic IIx. Tas izveido priekšējos augstuma kanālus virs priekšējiem kreisā un labā skaļruņiem. Šie pievienoti kanāli rada efektu, piemēram, jūs domājat, ka filmā lietus ir faktiski jums virs galvas.

DTS-HD (High Definition) ir progresējis DTS, atbalsta līdz pat 8 kanāliem ar izšķirtspēju 24 biti un iztveršanu līdz pat 192 kHz. Atšķirības starp formātiem:
DTS-HD High Resolution Audio
Šis formāts darbojas kā DTS taču tas izmanto efektīvāku kompresijas algoritmu, kas piedāvā lielāku saspiešanu, rezultāts ir skaņas signāls gandrīz neatšķirīgs no avota, bet prasa mazāku datu apjomu.
DTS-HD Master Audio
Šis formāts ir pilnīgi bez kvalitātes zudumiem ar minimālu kompresiju. Rezultātā audio signāls ir tieši tāds kāds avotam.
AV-resīvers ar DTS-HD logotipu var dekodēt abus formātus, Blu-ray vai HD-DVD atskaņotāji ar šo logotipu var vai nu dekodēt, vai izvadīt DTS-HD signālu caur HDMI.

DTS
Datu kompresijas metode, ko izstrādājusi Digital Threater Systems, kas saņem sešu kanālu audio (5.1) un pārveido to vienā digitālā bitu plūsmā. Tā atšķiras no Dolby Digital, jo datu pārraides ātrums ir nedaudz augstāks 1,4 Mbps, kas ir kompresijas attiecība aptuveni 4 pret 1.

DTS-ES Discrete/Matrix 6.1
DTS-ES (Extended Surround) ir daudzkanālu ciparu signāla formāts ko izstrādājusi Digital Theater Systems Inc. Piedāvājot augstu saderību ar parasto DTS Digital Surround formātu, DTS-ES ievērojami uzlabo 360 grādu skaņas aplenkuma iespaidu un telpiskumu
Papildus 5.1 surround kanāliem, DTS-ES piedāvā arī surround back kanālu, kopā 6.1 kanālus. DTS-ES iekļauj divus signālu formātus ar dažādām surround signāla ierakstīšanas metodēm, kā DTS-ES Discrete 6.1 un DTS-ES Matrix 6.1.

DTS-ES Discrete 6.1
DTS-ES Discrete 6.1 ir īsts 7 kanālu formāts tā ka visi kanāli ir iekodēti DTS bitu plūsmā. Galvenā šī formāta iezīme, ir tā ka tāpēc, ka aizmugures kreisais, aizmugures labais un aizmugures centra (surround back) kanāli ir pilnīgi neatkarīgi. Skaņa var būt konstruēta ar pilnīgu brīvību, un ir iespējams panākt tādu sajūtu, ka akustiskie attēli kustēties telpā brīvi starp aizmugures kanāliem, apkārt klausītājam aptverot 360 grādus.

DTS-ES Matrix paredz 5.1 diskrētus kanālus ar matricu kodētu aizmugures centra (surruond back) kanālu. Aizmugures centra kanāls tiek matricu kodēts līdzīgā veidā, kā priekšējais centra kanāls ir matricu kodēts priekšējā labājā un kreisajā kanālā Dolby Surround Pro-Logic formātā. Tā, piemēram, aizmugures centra kanāls nav diskrēts, un tādēļ nav īsts 6.1 formāts.

DTS Neo:6 dekodē 2-kanālu signālus 6 kanālu signālos, izmantojot augstas precizitātes ciparu matricas tehnoloģiju.

DTS 96/24 nodrošina DVD daudzkanālu skaņai (līdz 5,1 kanāli) augstāku kvalitātes līmeni. DTS 96/24 un tradicionāli DTS-kodētie audio diski skanēs ar skaņas kvalitāti gandrīz tikpat lielu kā studijas 96 kHz, 24 biti oriģinālie ieraksti.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru